چاپ کتاب " انتخاب گیاهان جهت سیستم­های حفاظت کننده زیستی و تصفیه کننده آب­های سطحی "

۲۷ اسفند ۱۳۹۹ | ۱۱:۰۳ کد : ۷۹۰۰ کتب منتشره اخبار تصویری

به همت دفتر انتشارات علمی، حوزه معاونت پژوهش و فناوری کتاب " انتخاب گیاهان جهت سیستم­های حفاظت کننده زیستی و تصفیه کننده آب­های سطحی " به تازگی چاپ گردیده است. این کتاب تالیف William F.Hunnt, Bill Lord, Benjamin Loh, Angelia Sia و ترجمه دکتر کامران پروانک (عضو هیأت علمی گروه کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی(ره)) مهندس علی خدیر (عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی(ره)) می باشد. در ادامه گزیده ای از کتاب مذکور بیان می شود.

با توجه به رشد جمعیت و افزایش مصارف آب و به دنبال آن تولید پساب­های ناشی از فعالیت­های کشاورزی، صنعتی، شهری و شیرابه ناشی از دفع زباله و آب­های جاری حاصل از توفان و باران در کنار تخریب و کاهش منابع طبیعی، فشار مضاعفی بر اکوسیستم کره زمین تحمیل شده است. بنابراین یافتن راه حلی مطمئن که ضمن رفع آلودگی، از نظر اقتصادی کم هزینه و نسبتاً سریع باشد و تاثیرات جنبی آن سلامت محیط را به خطر نیندازد، در تصفیه آبهای نامتعارف و پساب­های تولیدی بخش­های گوناگون، در راستای مدیریت جامع منابع آب و استفاده بهینه از آب شیرین، به­ویژه در مناطق خشک و بیابانی، نظیر ایران، که با محدودیت شدید این منابع روبه­رو است، لازم و ضروری است. سیستم­های تصفیه پوشش گیاهی عموماً ساده، اقتصادی و فاقد آثار مخرب و زیان­بار برای محیط زیست و منابع طبیعی­اند. این سیستمها را می­توان داخل پارک­ها، کنار جاده­ها، در مناطق تجاری و مناطق بلااستفاده اجرا نمود. مهمترین فاکتور در اجرای سیستم­های تصفیه بیولوژیک، انتخاب گونه گیاهی مناسب است که باید ویژگی­های منحصربه­فردی چون قابلیت بالای جذب آلاینده­های آلی و معدنی، سازگاری و رشد مناسب در محیط­های آلوده (آب و خاک) و تکثیر آسان و سریع را داشته باشند. در کتاب حاضر پارامترهای اصلی و اساسی در انتخاب گونه گیاهی و طراحی سیستمهای حفاظت کننده زیستی، اجزا تشکیل دهنده سیستم­های تصفیه کننده زیستی و نحوه عملکرد آنها در طی فرآیند تصفیه زیستی، معرفی مهمترین گیاهانی که دارای توانایی حذف آلاینده­ها به ویژه نیترات هستند به همراه نیازهای محیطی، ویژگی­های مطلوب و نحوه کاربرد آنها در فضاهای سبز، راهنمایی تعمیر، نگهداری و بازرسی سیستم­های تصفیه کننده زیستی تشریح شده است دراین کتاب نحوه طراحی ونگهداری بهینه سیستم های حفاظت کننده زیستی ،اجرا تشکیل دهنده  این سیستم ونحوه عملکرد آنها در طی فرآیند تصفیه زیستی  آب های  نا متعارف و پسآب های تولیدی  ناشی از فعالیت های  کشاورزی ،صنعتی وشهری بیان گردیده است همچنین  مهمترین گیاهان که توانایی حذف آلاینده  از محیط زیست را دارند  به همراه نیاز های محیطی و ویژگی مطلوب  آنها جهت کاربرد در فضای سبز شهری وصنعتی تشریح  شده است .

( ۱ )